There was an error in this gadget

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, December 31, 2011

Tahun baru~~~ | tangan ke bahu, mata ke atas

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

haa..new year lah sangat.... euwww..hahahah

ndak da pon best nya sal new year neyh... sama ja lah...

celebrate-celebrate... itu lah mentaliti anak-anak muda sekarang, bapak-bapak, mama-mama.... moden lah konon...semua mo celebrate tahun baru dengan cara berhibur yang ntah-ntah..

aduh..begitulah yang terjadi di kejiranan saya sekarang neyh... 
awal muharam macam teda-teda.....

adoyaii...


selama hayat ini, belum pernah lagi saya celebrate tahun baru beramai-ramai kecuali time kecik-kecik time tue memang tak ingatlah kan...

ini mungkin entry terakhir bagi tahun neyh.. apa-apa pon, have a blast lah... tangan ke bahu, mata keatas....


arrrgghhh... this new year meant nothing for me...

(=_=)

Friday, December 30, 2011

mengarut | sebelum 2011 berakhir

Assalamualaikum warahmatullahi wabaralatuh


apa yang hendak di mengarutkan?


= apa yang ingin dicapai
= apa yang sudah dicapai
= apa yang tak dapat dicapai


1} apa yang ingin dicapai. banyak. tak dapat saya mo list semua. 


2} apa yang sudah dicapai. untuk pengetahuan, azam saya saya buat di dalam tahun tersebut. bukan di awal atau di hujung tahun. apa ja yang saya inginkan, saya azamkan by hook or by crook...


antaranya, saya dapat mewakili IPG saya. ianya merupakan pengalaman indah buat saya.


azam setiap tahun saya, punyai kawan sebanyak mungkin. ya, FACEBOOK SAYA ramai kawan. tapi semua tak kenal.


banyak program yang pernah saya kelolakan bersama rakan seangkatan. Alhamdulillah, jerih payah membuahkan hasil pengalaman yang indah sekali.


3} apa yang tak dapat dicapai. BANYAK. oleh kerana menyedihkan. saya rasa saya takmau pikir. heheh




ok, itu jak yang saya mau karutkan. sebab?
saya belum boleyh tidur.


(^^_)



TERKEJUt

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

what a shocked...hari neyh saya dikejutkan dengan berita mengenai kemalangan yang menimpa keluarga rakan baik saya. MasyaAllah, hati mana yang tidak goyah tatkala menerima berita berupa musibah yang menimpa sahabat yang kita kasihi.

sebelum kejadia berlaku, sahabat saya ada menghantar mesej yang berbunyi, "salam... gua jalan dulu sayang. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi. sayang kaw ketat-ketat".

pada masa dan ketika itu, saya masih lagi mamai-mamai dek kerana baru bangun daripada tidur..
dan, oleh kerana saya juga tidak mempunyai kredit, saya hanya berbisik di dalam hati, " mudah-mudahan perjalanan kamu dipermudahkan olehNya".

sedih hati kerana pada malam sebelumnya, kami sepatutnya ebrjumpa dahulu sebelum dia berangkat pergi. pertemuan kami pada sebelum ini merupakan pertemuan setelah hampir setahun tidak berjumpa. maka, hati ini juga ingin mengatakan mungkin juga perpisahan kali ini akan mengambil masa selama setahun lamanya. kerana saya neyh jarang balik rumah, dan cuti kami selalu clash..

setelah berita saya ketahui, menitis airmata seorang sahabat mengenang nasib sahabatnya yang dikasihi..

Apa-apa pon, i hope she's okay. kepada yang membaca neyh, tolong doakan sahabat saya ya....

saya sayang kawan saya. (^^_)

Thursday, December 29, 2011

Tentang Dhia

Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh


Perrrrrrggghhh.. cerita ini amat sedih leeeerrrrhhh..

first time tengok cerita drama yang ending dia sweet gilaaa>> dah lah sweet, gila pulak tue....

Drama neyh dari awal-awal lagi memang best. cerita dia memang adaptasi cerita yang berlaku di sekeliling kita.

penekanan yang paling utama bagi saya ialah, berpeganglah dengan janji ALLAH.. sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya.

cerita neyh jugak memaparkan realiti kehidupan bagi seorang yang tidak punya pegangan agama yang teguh. Neyh macik Salmi punya hal lah neyh... sakit hati, semua di bomohnya. Tapi tadi cara dia kantoi pon lawak jugak, anak dia c zetty sendiri yang cakap maen lepas jak.
tak puas hati, tak cukup c Dhia d c guna-guna, satu keluarga dia c charm.. ya Allah. jauhkan lah saya daripada mertua seperti ini. Lindungi lah keluarga saya daripada manusia berhasad dengki, tamak macam tue.

Dhia, memaparkan ketabahan seorang wanita yang mempertahankan cintanya demi seorang lelaki yang dicintainya...

antara nice quotation yang sempat saya grab tadi,

" hanya ajal dapat memisahkan kita"

"walaupun hati Dhia terluka, tapi cinta Dhia semakin mekar untuk abg"
(yang neyh saya adaptasi sendiri, kerana saya kurang jelas dengar apa c Dhia cakap. Saya just translate dari apa yg ada di subtitle yang dalam bahasa Inggeris tue)

" Sekarang Dhia dah tau siapa yang mencintai Dhia........Allah".

Ya Allah, indahnya saat ajal menjemput Allah TETAP diingati...


dan

"jangan mencintai Dhia melebihi Allah"


akhir cerita neyh, Zikir dan Dhia meninggal bersama-sama... jika cerita ini benar, mungkin, cinta mereka membawa mereka ke syurga...


TOUCHING~~~

Tapi saya tak nanges tau..hihihi....

Monday, December 26, 2011

Jom Dengar

Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh

Sekarang neyh, mood mau promote radio komuniti kampung halaman saya yang diasaskan oleh anak-anak watan kampung halaman saya yang terletak di Kampung Bayangan Keningau Sabah...

Apa yang super specialnya? we can listen to native speaker of TRULY SABAHAN...yaaaa..benar ituuu.....well, radio online neyh diberi nama Radio Komuniti Online Bayangan DotFM 1Malaysia

untuk ke page radio online neyh ...


Dan untuk mendengar terus radio online neyh silalah


Selain itu, jika mau tuju lagu, cuba saja tuju dari group page kat atas tadi.. semua orang digalakkan untuk sama-sama menyokong anak-anak tempatan dalam menjalankan tanggungjawab mereka dalam mengendalikan radio online ini. 


Untuk orang-orang Sabah yang bukan berada di Sabah, yang rindu sangat dengar orang Sabah bercakap, rindu untuk dengar lagu-lagu Sabah yang dulu, kini dan terkini, hehehe boleyhlah jenguk-jenguk Bayagan FM... 


Bayangan FM juga memutarkan lagu-lagu yang terkini...

so, mau tahu lebih lanjut silalah berkunjung...

Sokonglah anak tempatan kita!! heheheh...





Sunday, December 25, 2011

kata

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

ehem...
ehem...
ehem...

kala dinihari
gusar hati
menanti 


luka ini
sakit lagi
terguris 


bukan sekali
tapi 
selalu terjadi


resah tidak terucap oleh bait kata
hanya coretan maya
tersurat segalanya


jemari menyatakan perasaan realiti
tatkala bibir terkunci


raga mendidik jiwa
bersangka baiklah
semoga segalanya dipermudah





p/s: bored and got uneasy feeling.... may Allah always bless us..(^^_)



Tuesday, December 20, 2011

Ohhh chicken!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

HOW are you people? hopefully everyone of you are doing fine..yeehaaa...

saya ada teka teki......sapa jawab dialah paling manang..hehehhe..banyak-banyak ayam...ayam apa paling ndak sedap...jawapan di akhir entry ini.


biarlah entry kali ini menjadi tanda tanya buat semua ya....

sesiapa yang pernah mengalaminya, haruslah sentiasa bersyukur kerana Allah dah beri nikmat "rasa" itu kepada yang berkenaan... pagi tadi terbaca post kawan di facebook... 

neyh diaaa>>>>

((نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس, الصحة والفراغ))

nabi b'sabda yg maksudnya....((dua nikmat yang sering

 dilupakan/diabaikan/lalai oleh kebanyakan manusia...iaitu

 nikmat SIHAT dan MASA LAPANG))..


penekanan yang harus pembaca fokuskan ialah, nikmat 

SIHAT..


hadis neyh memang selalu digunakan dalam mana2 ceramah 

yang berkaitan. diri ini jugak agak terkesan tatkala melihat 

post sahabat saya tadi. Ingatlah, nikmat sihat harus kita 

gunakan dengan sebaiknya.. namun begitu, jangan pula kita 

bersangka buruk apabila sakit melanda diri... Sebabnya, baca

 pula dalil di bawah...




“Tiada seorang Muslim pun yang ditimpa sesuatu yang

 menyakitkan berupa penyakit atau lainnya, melainkan 

kerananya Allah akan menghapuskan keburukan-

keburukannya sebagaimana pohon yang menggugurkan 

daun-daunnya.” (Hadis Riwayat Bukhari)


Bertuahnya kita kan.....sakit pon ada ganjaran yang Allah 

beri...


The moral from the story are, jangan lah kita sia-siakan 

nikmat sihat kita.... jangan pula kita mengeluh ketika

 sakit.....itu saja..terima kasih (^^_)


seronok sangat, ada family yang prihatin dan kawan-kawan

 yang prihatin... dan yang utama, ada Allah yang Maha 

Penyayang yang melimpahkan kasih dan sayangnya terhadap

 diri ini...


jawapan= CHICKEN POX..hehehehe...







Saturday, December 17, 2011

Annoyed

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

how are you? I hope everyone is fine and our Iman are still in a good condition.

ok...tukar bahasa. sekarang mesti guna bahasa Melayu..bukan sebab saya neyh pencinta bahasa melayu. tapi kerana saya perlu menggunakan bahasa yang boleh dipahami orang lain tatkala mereka membaca entri ini.(kalau ada)

Mood penulis sekarang neyh kurang stabil..

kerana mengenangkan naseb diri...

what did you feel if someone is hating you?

I think, itu masih boleyh di consider kan. biasala bha tue kalau ada orang benci. terimalah kenyataan kan? dalam 1000 orang mesti ramai yang benci dengan diri kita walaupun kita tak pernah kacau hidup orang tue. hasad benci n dengki buat orang sebegitu membenci orang laen.

saya rileks jak sebenarnya bila tau ada orang benci saya. tapi yang ndak boleyh blah bila tue orang dahlah benci kita...di buat-buat la pulak cerita pasal kita...macam pulak menulis beloog bha..di jaja cerita orang, diburuk-burukkan orang...

tapi, cerita dari sumber yang dipercayai, saya terima seadaanya dan cuba perbaiki apa lah yang ada dalam diri saya yang bikin orang benci saya..


ney nasihat untuk diri sendiri...and untuk sapa yang memerlukan.... biar kita hina dimata manusia..jan sampai kita hina pada pandangan Allah....ambil mana yang boleyh kita guna untuk perbaiki diri, trylah untuk lupakan mana yang ndak patut....


kan??? na biarlahhh.....

butterfly Baby

Fly,fly little butterfly,

got me curious

when you fly by

where you're from,

and where you're going

Did anyone ask Why?

Mommy loves me

That's Forever

Dady'll worry

When i get older

I'm just wonderin'

How far i'll see

How clever i could be...


Mommy. mommy

look what i can do

i can dance and sing real loud for you

how i move now...

you can see..

Oh I hope you'll be proud of me



oh baby, baby...

You're my pride and joy,

you make me feel..

Like I'm the Queen of troy

When you're happy...

sun will shine

Oh we're wrapped up in this moment of time



Here you are, my darling little girl,

There are joy and pain in this world

When you're ready, the truth you will be told,

i'll let you know



but for now, you and your brothers

Fill you lives with love each other

One you've grown

you're flying together,

My love protects you dears



dooo, dooo, dooo, doo , doo
oh baby, baby,
oh baby, baby,



Mommy. mommy

look what i can do

i can dance and sing real loud for you

how i move now...

you can see..

oh i hope you'll be proud of me



oh baby, baby...

You're my pride and joy,

you make me feel..

Like I'm the Queen of troy

When you're happy...

sun will shine

Oh we're wrapped up in this moment of time
la, la, la, la, la, la

Oh we're wrapped up in this moment of time..
doo,doo,doo,doo,doo,doo
ph we're wrapped up in this moment of time...





P/S: First time I heard this song, I really like it. and for your information, the singer and daughter is Sabahan.. nice song.. you can search the clip from youtube... sorry because I didn't provide the link here... perhaps, you can find it by your own by type the tittle of the song..hehehe...

Sunday, December 11, 2011

Tale tell Tail

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


YOOOwww...what's up??? heheh...

this entry is about MEMancing...TALE TELL TAIL... 
just want to make something different,
the title means nothing..hahah...

by the way, Happy Day with beloved family.

went fishing and picnic with family...fuhh..like3...

ok, no need to bluffing around..

jemputlah nengok-nengok gambarnye yeee....hihi


haaa, nama tempat neyh pengkalan Arang....pelik jugak namanya...sampai-samapi jak, saya terus carik-carik mana arangnya...tapi nama hanya sekadar nama..hahah



saya rasa ini pengkalannya...kalau tak pon, ini lah jeti lama yang sikit lagi jadi arang...wee~~~



speechless..hahah


yaaaa....sungai ? laut??? conclusion, SUUT..hahah




begayak punya budak kecik.....heheh...wawa, my youngest sister...



Macik-macik IKLAN payung..hahah
time neyh, muka masih lagi sesuci yang mungkin. tak sanggup mo upload gambar selepas beberapa jam kemudian..totally "adorable" punya muka oooo...



dek kerana tiada khemah, maka, jadilah ini..... macam buat roadshow lak ..heheh


joran dan saya.....yeee...



pasang umpan... (^^_)



pesaing hebat pertandingan JORAN dan Saya..ahhaha


p/s: Walau gelap kulit ku dapat, bukan ikan yang ku tangkap, sik pa..yang penting seronok bersama family...this holiday is totally awesome....yeee....~~~


Sayang family saya....(^^_)





Saturday, December 10, 2011

temenz in da house...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


humm... update this blog with heart that sorely perplexed. 

waiting for somebody's sms.. hahaha...kidding.....ngee~~~

well, this entry most probably about my beloved genk TEmenz that got 8 members in it. 

this genk is eventually formed..haha

from left, standing at the back lina, umiey, me, risya.
from left sitting, yui, zurin, maymenk and fidtri.



same pic, diff pose n diff position...



lol...hihihihi



weee~~~



though we were far apart,our heart is one....our friendship still lighten our days as the symbol of the purity of our bond.
You are irreplaceable..


love you <3 
(^^_)



GROUP FACTS
* We like to had fight.. but after that we will apologize each other.
* we'd been friend for almost 3 years..
* we also liked to fool around when recess time..
* we love each other...


* we  are NON- biological sisters...hihii... (^^_)